Polecam wypróbować.
Składniki:
2 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
przyprawa do piernika lub mieszanka goździków, imbiru itp.
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 kostka (200g) masła
1 1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki puree z dyni (dynię obrać, pokroić i wstawić do piekarnika aż zmięknie, następnie zmiksować na puree)
1 szklanka czekoladowych płatków lub drobno posiekana tabliczka czekolady (ja dodałam gorzką)
3/4 szklanki posiekanych orzechów pecan (lub włoskich)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż foremkę (25x35) papierem do pieczenia.
2. W misce wymieszaj mąkę, przyprawy, sodę, sól i odstaw na bok.
3. Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
4. Następnie dodaj suche składniki i na małych obrotach miksuj aż składniki się połączą. Odstaw mikser, dodaj czekoladę i orzechy - wymieszaj.
5. Wyłóż ciasto do formy, piecz ok 35 do 40 minut (do "suchego patyczka").
Serowa polewa:
1 opakowanie (200g) serka Philadelphia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/3 kostki masła ( w temp. pokojowej)
1/2 szklanki cukru pudru
Składniki zmiksować razem na gładką masę i rozprowadzić po ostudzonym cieście.
Do następnego :)
K.