zakładki

Click Me Click Me Click Me Click Me

czwartek, 25 października 2012

Ciasto z dynią.

Pyszne. Po prostu. Jedno z tych ciast, które je się chętnie, bo nie zamula i smakuje równie dobrze do herbaty jak i kawy. Jestem wielką fanką ciasta marchewkowego, tak i to z dynią wpisuje się w te klimaty, ale ma inny ... posmaczek ;)

Polecam wypróbować.


Składniki: 
2 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
przyprawa do piernika lub mieszanka goździków, imbiru itp.
1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/3 łyżeczki soli
1 kostka (200g) masła
1 1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki puree z dyni (dynię obrać, pokroić i wstawić do piekarnika aż zmięknie, następnie zmiksować na puree)
1 szklanka czekoladowych płatków lub drobno posiekana tabliczka czekolady (ja dodałam gorzką)
3/4 szklanki posiekanych orzechów pecan (lub włoskich)

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż foremkę (25x35) papierem do pieczenia.

2. W misce wymieszaj mąkę, przyprawy, sodę, sól i odstaw na bok.

3. Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.

4. Następnie dodaj suche składniki i na małych obrotach miksuj aż składniki się połączą. Odstaw mikser, dodaj czekoladę i orzechy - wymieszaj.

5. Wyłóż ciasto do formy, piecz ok 35 do 40 minut (do "suchego patyczka").

Serowa polewa:

1 opakowanie (200g) serka Philadelphia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/3 kostki masła ( w temp. pokojowej)
1/2 szklanki cukru pudru

Składniki zmiksować razem na gładką masę i rozprowadzić po ostudzonym cieście.

Przechowywać przez max 3 dni.

Do następnego :)
K.

38 komentarzy:

  1. O, bardzo ciekawy pomysł na polewę. Ciasto prezentuje się wspaniale, domyślam się jak musi pachnieć...!

    OdpowiedzUsuń
  2. znalazlam ten sam przepis;) wyszlo pysznie i mialas Kasia racje inny posmak niz w marchewkowym;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uch, apetycznie wyglada :) chyba sie skusze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrząc na przepis i zdjęcia to jestem pewna, że jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie wypróbować, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. aj. aż się zrobiłam głodna. xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również uwielbiam ciasto marchewkowe (i bananowe!), więc pewnie dyniowe byłoby super :) Pech chciał, ze wynajęłam mieszkanie (cudne na poddaszu) bez piekarnika...buuu. Ale przepis zapisuję :)

    Lubię Twoje filmiki, trochę się już od Ciebie nauczyłam :D
    Lubię na co dzień wyglądać dobrze i to chyba dlatego, że kiedyś bardzo długo byłam chłopczycą i teraz nadrabiam :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Choroba, a u mnie tak ciężko dynię zdobyć :/

    OdpowiedzUsuń
  9. No zobaczymy. Bo u mnie w łazience stoi dyniak, a nie wiedziałem co z tym ze środka zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio spróbowałam po raz pierwszy zrobić danie z dynią, na ciasto się jeszcze nie przemogłam, ale planuję spróbować muffinek zgodnie z przepisem Jamie Olivera, uwielbiam go. Ostatnio oglądałam program i przygotował tam takie babeczki że ślinka mi uciekła, wiadomo gdzie ;)
    A Twoje ciasto wygląda niesamowicie apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  11. będę robić lampion z dyni...już wiem do czego wykorzystam środek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmmm musi być pycha:) Ja robiłam kiedyś marchewkowe.. aj cudo wyszlo:D :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniamniusnie wygląda, oj zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  14. na pewno wypróbuje , wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czym można zastąpić serek philadelphia ?

    ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. o matko, wygląda przepysznie, na pewno wypróbuje przepis. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. tylko za to lubię jesień! dyniowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  18. spróbowałam i jest smakowite ^^

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuje za przepis, smakowało całej mojej rodzinie ;) . Banalnie proste ciasto prosimy więcej takich przepisów. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  20. mmmm ale pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam twoje przepisy i najgorsze, że zawsze mam ochotę zjeść to co zrobiłaś. Czy to jak się naoglądam na yt czy tutaj:) ehhh kusicielko

    http://serpentynaars.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny przepis :) Ciasto przepyszne, wypróbowałyśmy na sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. jeju wydaje mi się, że jak się już prowadzi bloga to chyba wpisy powinny być nieco częściej niż raz na 2 tygodnie...

    OdpowiedzUsuń
  24. Chętnie wypróbuję przepisik. Na zdjęciach ciasto wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam LaFaMi

    OdpowiedzUsuń
  25. Ajjj wypróbowałam i wyszedł mi zakalec.... szkoda!! ale i tak zniknął :)

    OdpowiedzUsuń
  26. wow ale mi smakulca narobilas :) pysznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale smaka mi narobiłaś... Ja ostatnio dynię w occie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Hey,
    ta blogerka posługuje się Twoimi zdjęciami:
    http://swiat-blondynki.blogspot.com/2012/10/makijaz-krok-po-kroku-zoto-przepenione.html#more

    OdpowiedzUsuń
  29. Zupę dyniową uwielbiam. Ale nie, do ciasta mnie nie przkonałas ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zaniedbujesz nas Katosu, żadnego postu od prawie miesiąca...

    OdpowiedzUsuń
  31. mmmmmm musiałą być pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Dzięki Kasiu za świetny przepis! Oto mój sernik w wersji light:

    http://www.udietetykow.pl/sernik-w-wersji-light/


    OdpowiedzUsuń
  33. Mniam, mniam, mniam. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń