Polecam wypróbować.
Składniki:
2 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
przyprawa do piernika lub mieszanka goździków, imbiru itp.
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1 kostka (200g) masła
1 1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki puree z dyni (dynię obrać, pokroić i wstawić do piekarnika aż zmięknie, następnie zmiksować na puree)
1 szklanka czekoladowych płatków lub drobno posiekana tabliczka czekolady (ja dodałam gorzką)
3/4 szklanki posiekanych orzechów pecan (lub włoskich)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż foremkę (25x35) papierem do pieczenia.
2. W misce wymieszaj mąkę, przyprawy, sodę, sól i odstaw na bok.
3. Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
4. Następnie dodaj suche składniki i na małych obrotach miksuj aż składniki się połączą. Odstaw mikser, dodaj czekoladę i orzechy - wymieszaj.
5. Wyłóż ciasto do formy, piecz ok 35 do 40 minut (do "suchego patyczka").
Serowa polewa:
1 opakowanie (200g) serka Philadelphia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/3 kostki masła ( w temp. pokojowej)
1/2 szklanki cukru pudru
Składniki zmiksować razem na gładką masę i rozprowadzić po ostudzonym cieście.
Do następnego :)
K.
mniam!
OdpowiedzUsuńO, bardzo ciekawy pomysł na polewę. Ciasto prezentuje się wspaniale, domyślam się jak musi pachnieć...!
OdpowiedzUsuńzgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńznalazlam ten sam przepis;) wyszlo pysznie i mialas Kasia racje inny posmak niz w marchewkowym;)
OdpowiedzUsuńuch, apetycznie wyglada :) chyba sie skusze!
OdpowiedzUsuńPatrząc na przepis i zdjęcia to jestem pewna, że jest przepyszny
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńaj. aż się zrobiłam głodna. xD
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam ciasto marchewkowe (i bananowe!), więc pewnie dyniowe byłoby super :) Pech chciał, ze wynajęłam mieszkanie (cudne na poddaszu) bez piekarnika...buuu. Ale przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńLubię Twoje filmiki, trochę się już od Ciebie nauczyłam :D
Lubię na co dzień wyglądać dobrze i to chyba dlatego, że kiedyś bardzo długo byłam chłopczycą i teraz nadrabiam :D
Pozdrawiam :)
Choroba, a u mnie tak ciężko dynię zdobyć :/
OdpowiedzUsuńNo zobaczymy. Bo u mnie w łazience stoi dyniak, a nie wiedziałem co z tym ze środka zrobić :)
OdpowiedzUsuńostatnio spróbowałam po raz pierwszy zrobić danie z dynią, na ciasto się jeszcze nie przemogłam, ale planuję spróbować muffinek zgodnie z przepisem Jamie Olivera, uwielbiam go. Ostatnio oglądałam program i przygotował tam takie babeczki że ślinka mi uciekła, wiadomo gdzie ;)
OdpowiedzUsuńA Twoje ciasto wygląda niesamowicie apetycznie
delishhhhhh♥
OdpowiedzUsuńbędę robić lampion z dyni...już wiem do czego wykorzystam środek :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm musi być pycha:) Ja robiłam kiedyś marchewkowe.. aj cudo wyszlo:D :)
OdpowiedzUsuńmniamniusnie wygląda, oj zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje , wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić serek philadelphia ?
OdpowiedzUsuń;)
o matko, wygląda przepysznie, na pewno wypróbuje przepis. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtylko za to lubię jesień! dyniowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńspróbowałam i jest smakowite ^^
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis, smakowało całej mojej rodzinie ;) . Banalnie proste ciasto prosimy więcej takich przepisów. Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńmmmm ale pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy i najgorsze, że zawsze mam ochotę zjeść to co zrobiłaś. Czy to jak się naoglądam na yt czy tutaj:) ehhh kusicielko
OdpowiedzUsuńhttp://serpentynaars.blogspot.com/
Świetny przepis :) Ciasto przepyszne, wypróbowałyśmy na sobie :)
OdpowiedzUsuńjeju wydaje mi się, że jak się już prowadzi bloga to chyba wpisy powinny być nieco częściej niż raz na 2 tygodnie...
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepisik. Na zdjęciach ciasto wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam LaFaMi
Ajjj wypróbowałam i wyszedł mi zakalec.... szkoda!! ale i tak zniknął :)
OdpowiedzUsuńwow ale mi smakulca narobilas :) pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńAle smaka mi narobiłaś... Ja ostatnio dynię w occie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńHey,
OdpowiedzUsuńta blogerka posługuje się Twoimi zdjęciami:
http://swiat-blondynki.blogspot.com/2012/10/makijaz-krok-po-kroku-zoto-przepenione.html#more
Zupę dyniową uwielbiam. Ale nie, do ciasta mnie nie przkonałas ;)
OdpowiedzUsuńZaniedbujesz nas Katosu, żadnego postu od prawie miesiąca...
OdpowiedzUsuńmmmmmm musiałą być pyszna :D
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu za świetny przepis! Oto mój sernik w wersji light:
OdpowiedzUsuńhttp://www.udietetykow.pl/sernik-w-wersji-light/
Mniam, mniam, mniam. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń